Κυπαρισσιακός κόλπος: Η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας που ενώνει δύο νομούς-ΒΙΝΤΕΟ

Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους, σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ελλάδας και ενώνει στην κυριολεξία δυο υπέροχους νομούς, της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Αμμώδεις παραλίες, χρυσαφένιοι αμμόλοφοι (σε πολλά σημεία οι αμμόλοφοι ξεπερνούν τα δέκα μέτρα σε ύψος), καταπράσινα δέντρα και κρυστάλλινα νερά κατά μήκος μίας τεράστιας ακτογραμμής που είναι γνωστή με την ονομασία Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Η Κυπαρισσία είναι η πόλη που έδωσε τον όνομα της στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθώς είναι ο μεγαλύτερος οικισμός που βρίσκεται πάνω στις ακτές του. Ο κόλπος ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς και εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια έως την Κυπαρισσία στα νότια και το Ακρωτήρι Κούνελου.

Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι εκείνη της Ζαχάρως, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού, με την αμμώδη έκτασή της να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της.

Η παραλία Κακόβατος και Νεοχώρι βρίσκεται ακριβώς στον μέσο του κόλπου και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Λίγο παρακάτω, στο σημείο που εκβάλει ο ποταμός Νέδα, βρίσκεται η παραλία Ελαία η οποία προσφέρει μια παραμυθένια ακρογιαλιά με πανύψηλα δέντρα, θίνες, μυρτιές και πεύκα, αλλά και πεντακάθαρα νερά κατάλληλα για να κολυμπήσετε από νωρίς το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας, καθώς οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Το 2022 καταγράφηκε στην Πελοπόννησο η μεγάλυτερη της τελευταίας δεκαετίας αναπαραγωγική δραστηριότητα Caretta caretta με 4.280 φωλιές.

Οι ακτές του φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χελώνων που φωλιάζουν βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κόλπο μεταξύ της Κυπαρισσίας και των εκβολών της Νέδας.

Τρεις περιοχές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο: Νεοχώρι- Κυπαρισσία», «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο- Κυπαρισσία»- έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta.

Βίντεο: Michael Miller

Σχετικά